Träningstips

För att ge lite mer tips framförallt till nya löpare så har jag intervjuat tävlingsledare Sara Snogerup Linse.

I förgrunden: Sara springandes med röda tröja med S:t Hans Extreme-tyck, svarta tights och röda löparskor på sig. I bakgrunden: träd/buskar med vita snitslar med S:t Hans Extreme-tryck.

Hur skall en person träna som tänker springa S:t Hans Extreme för första gången?
Om personen är ovan att springa i backe gäller det att vänja benen långsamt. Bäst är att träna på plats, max ett varv första gången.

Vad ska en träna?
Det svåraste är faktiskt utförslöpningen. Uppför är bara pannben och kondis. Nerför gäller det att ha styrka i mage, rygg och ben för att klara landningarna. Håll gärna löpstegen korta första gången. Glöm inte styrketräning av bålen.

Om en inte kan ta sig till S:t Hans backar och träna där, vad gör en då?
Leta upp en lagom brant backe i din närhet. Öva att springa både uppför och nerför. Räkna ut hur många repetitioner som behövs för att uppnå 140 m stigning (ett varv på loppet). Ännu bättre är förstås flera backar med olika lutning att öva i.

Är det något annat som kan hjälpa inför loppet?
Det är bra att förbereda sig mentalt. Enklast gör man det genom att testa banan på plats. Då kan man lägga upp en plan för hur man skall disponera loppet så att man har krafter kvar på slutet.

Vad är ett realistiskt mål för en person som har sprungit 5 km på ett plattare lopp?
5 km är en sträcka som de flesta brukar klara av. Var beredd på att det tar minst 25% längre tid än på platten. Den som klarat ett flackt 5 km-lopp på 25 minuter bör vara beredd på en tid över 31 minuter. Förutsatt att hen inte har skippat backträningen.

Vad är ett realistiskt mål för en person som har sprungit 10 km på ett plattare lopp?
En van terräng- och backlöpare som tränat både ett och två och tre varv på plats klarar säkert 10 km på tävlingsdagen. Även för 10km-löparen blir tiden ca. 25% längre än på platten. För den som mest sprungit flacka lopp innan kan det vara klokt att satsa på 5 km första gången.

Har du egna tips eller tankar kring träning inför S:t Hans Extreme, kommentera gärna här eller under vårt Facebook-inlägg